Impostor Syndrome Event

İmposter sendromu, bireyin başarılarını ve güçlü yanlarını şans eseri elde ettiğine inanmasına sebep olan bir durumdur. Başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik ve öz sevgi eksikliği gibi durumlarla ilişkili olan imposter sendromu, bireyin öncelikle psikolojik sağlığını ve ilerleyen durumlarda da fiziksel sağlığını bozabilir. İmposter sendromuna sahip olan bireyler, başarılarını şans eseri elde edilen şeyler gibi gördükleri için kendilerini sahtekar gibi hissedebilirler.

İmposter Sendromunun Belirtileri​

Başarıları Şans Eseri Meydana Gelen Durumlar Gibi Görmek​

Bir insanın hayat yolcuğunda elde ettiği başarıların tamamını şans eseri meydana gelmiş durumlar gibi görmesi, o kişinin imposter sendromundan mustarip olduğuna işaret eder. Elbette ki her insan zaman zaman başarılarının şans eseri olduğunu düşünmek gibi yanılgılara düşebilir ancak bu düşünce sürekli bir hale geliyorsa bu durum normal kabul edilmez ve imposter sendromunun belirtisidir.

Başarı Karşısında Mutlu Olamamak​

İmposter sendromunda birey, başarılarını şans eseri meydana gelen durumlar gibi gördüğü için bunlardan mutlu olamaz. İmposter sendromunun başarı karşısında mutlu olamaya engel olmasının temel sebebi başarılar karşısında elde edilen mutluluğun aslına çabalamak ve gücü ispat etmekle ilgili olmasıdır. Bu sendromdan mustarip olan bireyler başarılarını hak edilmemiş kazanımlar gibi gördükleri için büyük başarılar elde ediklerinde bile mutlu olmayabilirler.

Depression workplace mental health

Mükemmeliyetçilik​

İmposter sendromunda bireyin başarılı olamayacağına dair olumsuz düşüncelere sahip olması, mükemmeliyetçiliğe sebep olabilir. Başarısızlık korkusu ve başarısız olmaya yönelik olumsuz düşünceler bireyin mükemmeliyetçilik algısıyla çok fazla çalışmasına sebep olabilir. Ancak mükemmeliyetçilik ve çok çalışmak imposter sendromunu ortadan kaldırmaz ve hatta daha kötü hale getirebilir.

Sürekli Olarak Kıyaslama Yapmak​

İmposter sendromundan mustarip olan bireyler başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik ve düşük öz sevgi gibi etkenlerden dolayı kendilerini sürekli olarak başkaları ile kıyaslarlar. İmposter sendromu bireyin özel hayatını bile etkilediği için birey, özel ilişkilerini de diğer insanların özel ilişkileri ile kıyaslayabilir. Bu tür kıyaslamalar bireyin gereksiz ve sonuçsuz rekabetler içerisine girerek psikolojik sorunlar yaşamasına ve hayata karşı yanlış bir bakış açısı edinmesine sebep olabilir.