MRT Nedir? Nasıl Kullanılır? Bilgisayarınızı Virüslerden Arındırın (1 kişi okuyor)

• Konuyu başlatan Hakan
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • Görüntüleme : 9
Hakan

Hakan

Forum İkonu
Moderator
Onaylı Üye
Tepki
106

MRT Nedir?​

Günümüzün dijital dünyasında, bilgisayarlarımızı tehdit eden sayısız kötü amaçlı yazılım türü bulunmaktadır. Virüsler, solucanlar, truva atları ve daha niceleri, sistemlerimizin performansını düşürebilir, kişisel verilerimizi çalabilir ve hatta kalıcı hasarlara yol açabilir. Neyse ki, Microsoft bu tür tehditlere karşı kullanıcılarına ücretsiz ve etkili bir araç sunmaktadır: Microsoft Zararlı Yazılımları Temizleme Aracı, yaygın olarak bilinen adıyla MRT.

Microsoft Zararlı Yazılımları Temizleme Aracı (MSRT), Microsoft tarafından Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş ücretsiz bir yardımcı programdır. Amacı, bilgisayarlarda bulunan belirli ve yaygın kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve temizlemektir. MRT'nin en önemli özelliklerinden biri, kurulum gerektirmemesidir. İhtiyaç duyduğunuzda çalıştırabilir ve sisteminizi tarayabilirsiniz.

Ancak unutmamak gerekir ki MRT, tam kapsamlı bir antivirüs programı değildir. Gerçek zamanlı koruma sağlamaz, yani kötü amaçlı yazılımların sisteme bulaşmasını engellemek yerine, bulaştıktan sonra temizlemeye odaklanır. Bu nedenle, bilgisayarınızın sürekli güvenliği için güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanmanız hayati önem taşır ve MRT bu yazılımın ek bir güvenlik katmanı olarak düşünülmelidir.

MRT, Windows Update aracılığıyla sisteminize düzenli olarak entegre edilebilir veya Microsoft'un web sitesinden manuel olarak buradan indirilebilir. Her ay güncellenen tanımlama dosyaları sayesinde, en yaygın ve güncel tehditlere karşı etkin bir savunma sunar.

Bilgisayarınızı Kötü Amaçlı Yazılımlardan Kurtarmanın Adım Adım Kılavuzu​

Bu makalede, MRT'nin ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve bilgisayarınızı adım adım nasıl kötü amaçlı yazılımlardan temizleyebileceğinizi detaylı bir şekilde ele alacağız. Kendi başınıza güvenliğinizi sağlamak için bu basit ama güçlü aracı keşfetmeye hazır olun!

Adım Adım MRT Nasıl Kullanılır?​

MRT'yi kullanmak oldukça basittir ve birkaç adımda bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayabilirsiniz:

Adım 1: Komut Satırını Açın

MRT'yi çalıştırmanın en hızlı yolu, Windows'un Komut Satırı'nı kullanmaktır.
  • Klavyenizdeki Windows tuşu + R tuşlarına aynı anda basın. Bu, Çalıştır iletişim kutusunu açacaktır.
  • Açılan kutuya mrt yazın ve ardından Tamam veya Enter tuşuna basın.
1747160126632

Adım 2: MRT'yi Çalıştırın

Bu adımı tamamladığınızda, Microsoft Zararlı Yazılımları Temizleme Aracı penceresi açılacaktır. Karşınıza bir bilgilendirme ekranı gelebilir. Bu ekranda aracın ne yaptığına dair kısa bir açıklama bulunur. İleri butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.

1747160161084

Adım 3: Tarama Seçeneğini Belirleyin

MRT size üç farklı tarama seçeneği sunar:

• Hızlı Tarama: Bu seçenek, kötü amaçlı yazılımların en sık görüldüğü sistem alanlarını ve kayıt defterini hızlı bir şekilde tarar. Zamanınız kısıtlıysa veya ilk kontrolü yapmak istiyorsanız bu seçeneği tercih edebilirsiniz.
  • Tam Tarama: Bu seçenek, bilgisayarınızdaki tüm dosya ve klasörleri derinlemesine tarar. Bu işlem, sisteminizin büyüklüğüne bağlı olarak daha uzun sürebilir ancak en kapsamlı tarama seçeneğidir. Bilgisayarınızda bir enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız veya düzenli aralıklarla kapsamlı bir kontrol yapmak istiyorsanız bu seçeneği kullanmanız önerilir.
  • Özel Tarama: Bu seçenek, taramak istediğiniz belirli klasörleri veya sürücüleri seçmenize olanak tanır. Eğer belirli bir alanda bir tehdit olduğundan şüpheleniyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz.
Öncelikle, "Hızlı Tarama" seçeneğini işaretleyerek başlayın ve "İleri" butonuna tıklayın.

1747160191573

Adım 4: Tarama İşlemini Başlatın ve İzleyin

"İleri" butonuna tıkladıktan sonra, MRT bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı taramaya başlayacaktır. Tarama süresi, seçtiğiniz tarama türüne ve sisteminizin boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Tarama işlemi sırasında ekranda ilerleme çubuğunu ve taranan dosya sayısını görebilirsiniz.

Adım 5: Tarama Sonuçlarını İnceleyin

Tarama tamamlandığında, MRT size sonuçları gösterecektir. Eğer herhangi bir kötü amaçlı yazılım tespit edilirse, bu ekranda listelenecektir. MRT genellikle tespit ettiği tehditleri otomatik olarak temizlemeye çalışır. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra size bir özet sunulacaktır.

Adım 6: Tam Tarama Yaparak Güvenliği Artırın

Hızlı tarama tamamlandıktan sonra, bilgisayarınızın tam olarak güvende olduğundan emin olmak için "Tam Tarama" seçeneğini kullanarak tekrar bir tarama yapmanız önerilir. Bu, hızlı tarama sırasında gözden kaçmış olabilecek potansiyel tehditleri de tespit etmeye yardımcı olacaktır. Tam tarama seçeneğini belirleyin ve "İleri" butonuna tıklayarak işlemi başlatın.

Adım 7: Özel Tarama (Gerekirse)

Eğer belirli bir klasör veya sürücüde şüpheli bir durum varsa, "Özel Tarama" seçeneğini kullanarak sadece o alanları tarayabilirsiniz. Bu, tarama süresini kısaltabilir ve odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Adım 8: Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın (Gerekirse)

MRT, bazı kötü amaçlı yazılımları temizlemek için bilgisayarınızın yeniden başlatılmasını isteyebilir. Ekranda böyle bir uyarı görürseniz, işlemi tamamlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız önemlidir.

Sonuç: MRT Güvenliğiniz İçin Değerli Bir Araçtır​

Microsoft Zararlı Yazılımları Temizleme Aracı (MRT), bilgisayarınızı yaygın kötü amaçlı yazılımlardan temizlemek için basit ve etkili bir yöntem sunar. Komut satırından kolayca erişilebilir olması ve kurulum gerektirmemesi büyük bir avantajdır. Düzenli olarak hızlı ve tam taramalar yaparak, bilgisayarınızın güvenliğini önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Unutmayın, MRT tek başına yeterli bir güvenlik çözümü değildir. Bilgisayarınızı sürekli olarak korumak için güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanmanız ve yazılımlarınızı güncel tutmanız hayati önem taşır. MRT'yi bu kapsamlı güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak kullanarak, dijital dünyada daha güvende olabilirsiniz. Şimdi MRT'yi çalıştırın ve bilgisayarınızın güvende olduğundan emin olun!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar